Машините са пипани, 100%. С тези думи вчера лидерът на ГЕРБ

...
Машините са пипани, 100%. С тези думи вчера лидерът на ГЕРБ
Коментари Харесай

Борисов и машините: загубени в кода

" Машините са пипани, 100%. "  С тези думи през вчерашния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов за следващ път се усъмни в честността на вота, атакувайки устройствата за гласоподаване, които партията му преди време поддържа, а след това поде акция за всеобщото завръщане на хартията. Този път Борисов се хвана за това, че над 87 000 души (той дори сви броя до 70 000) на 2 октомври са натиснали опцията " Не поддържам никого " и съобщи: ГЕРБ ще желае достъп до изходния код и незабавно ще адресира това си искане до Централната изборна комисия (ЦИК).

Изказването си Борисов направи както нормално онлайн, посредством стрийм във фейсбук профила му. А след това от партийния пресцентър затвърдиха:  " Сорс кодът на софтуера, посредством който беше извършено машинното гласоподаване на изборите за Народно заседание на 2 октомври 2022 година, да бъде възложен на всички упълномощени наблюдаващи и други заинтригувани длъжностни лица. Това упорства ГЕРБ в писмо до Централната изборна комисия, Министерство на електронното ръководство и " Сиела Норма "  АД. Поводът за настояването са подозрения, че машините за гласувани са манипулирани. " Машините са пипани. Аз се надявам ЦИК да ме опровергае и да позволи на компютърните експерти от всички партии да отидат и да видят какво става със софтуера, когато имаш кода. Нека отворят и да погледнат, с цел да нямаме тези подозрения ", представен е Борисов, който недоумява, по какъв начин над 80 000 души вместо да си почиват в неделния ден, отиват до урните единствено и единствено да посочат категорично, че не поддържат никого.

Дотук добре, обаче на ГЕРБ, а и освен, подобен достъп към този момент бе възложен - преди вота. Това бе напомнено на Борисов и от самата ЦИК, и от някогашния министър на електронното ръководство и новоизбран народен представител от " Демократична България " (ДБ) - Божидар Божанов. Демократична България бе групировката, която даже води правосъдна борба за даването на кода.

След изказването на Борисов от ЦИК излязоха със известие, в което припомнят, че със свое решение от 5 септември 2022 година, е определен редът за присъединяване на представители на записаните за присъединяване в изборите партии, обединения и инициативни комитети, на български неправителствени организации, които са записали наблюдаващи, и на Българската академия на науките, в процеса на засвидетелствуване по член 213а Изборния кодекс (в него се показва че в процеса на удостоверяването може да вземат участие представители на записаните политически обединения, на Неправителствени организации и други, " като на лицата се дава достъп до устройствата, документите и изходния код по ред, избран от ЦИК).

" Въз основа на решението на ЦИК, на 28.09.2022 година Министерство на електронното ръководство е осигурило достъп до изходния код на машините за гласоподаване на представителите на политическите партии, които са регистрирани в обществения указател на ЦИК. Процедурата е осъществена при съблюдаване на условията и разпоредбите, избрани от Министерство на електронното ръководство, които са оповестени на интернет страницата на МЕУ ", допълват от ЦИК.

И показват представителите на партиите, получили достъп до кода  - Виктор Ботев ( " Продължаваме промяната " ), Божидар Божанов (ДБ) и... Явор Томов от ГЕРБ.

Като участник в процеса, Божанов реагира с пост във фейсбук. За да опише, че представител на ГЕРБ по този начин и не се е появил.

" Достъп до кода беше възложен преди изборите. Аз бях там, като представител на Демократична България, и го преглеждах и проучих няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек тогава.

Борисов да си пита хората за какво не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да употребява тази тематика след изборите, най-вероятно с цел да приготви пътя за отпадането на машинното гласоподаване ", написа Божанов.

И добавя:

" Припомням, че изменението в Изборния кодекс за достъпа до кода беше предложение от " Демократична България ". На предходните избори представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха срещу решение на ЦИК за предоставяне на достъп. Този път ЦИК одобри такова решение и въпреки и късно, достъп беше даден. 

Въпросите по отношение на сигурността на машинното гласоподаване би трябвало да се разискват в Народното събрание - експертно и рационално, а не както ГЕРБ вършат - кампанийно и неинформирано.

Обещавам, че ще обяснявам доброжелателно на всички сътрудници в Народното събрание по какъв начин работи машинното гласоподаване, какви са рисковете и по какъв начин да бъдат минимизирани. "

" Любовта " на водача на ГЕРБ към машините за гласоподаване може да се дефинира като " пословична ". При всеки тип избори откогато са въведени устройствата, без значение дали всеобщо, както е в този момент, или лимитирано, както бе допреди 45-ия парламент да ги трансформира в главен прийом за гласоподаване, Борисов постоянно съзира операция и измама. 

Малко преди да изиска достъп до кода, водачът разяснява в този подтекст и фактът, че по време на вота на 2 октомври, при две машини се изиса " Дневникът е фалшифициран ". ЦИК прекрати гласуването с тях и разпореди инспекция.  " Установи се, че едната машина е с хеш код от изборите за президент и вицепрезидент и народни представители на 14 ноември, а втората машина е с хеш код от изборите през юли предходната година ", е открила инспекцията, заяви, цитирайки заместник-председателя на ЦИК Емил Войнов.

" Драма " в ГЕРБ имаха и с броенето на контролните разписки от машините - тематика, отново подета от Борисов. Изначално така наречен електронни бюлетини трябваше да се сверят като брой с данните от протоколите, извадени от машините в края на изборния ден, като извадка, т.е. на инцидентен принцип. Но поради непрестанното говорене за вероятни операции накара ЦИК да вземе решение да се броят всички разписки. Това е по този начин от два вота насам.

Още по-преди водачът на ГЕРБ " подвигна тематиката " с никнещите тук и там из страната спомагателни машини на " Сиела ", импортирани, съгласно него, " нелегално " в страната. Сагата се точи с дни, до момента в който се откри най-после, че тези машини нямат нищо общо с купените от страната и охранявани от нея в специфичен склад.

Пак Борисов, през юли м.г., разгласи, че " изтъкнат протестър от " Демократична България ", манипулира машините ", избрявайки поименно имената на няколко ИТ експерта към ЦИК, близки, съгласно ГЕРБ, до Демократична България и Политическа партия.

В 47-мото Народно заседание ГЕРБ, в колаборация с Българска социалистическа партия, направи всичко допустимо, с цел да се отвори още веднъж Изборния кодекс, с цел да се разпише в него, че гласоподавателите могат да изберат с машина ли желаят да гласоподават или с книжен бюлетина. С промените от 45-ото Народно събрание с бюлетини се гласоподава единствено в секциите с под 300 гласоподаватели, или в случай че устройството не сработи в изборния ден. Усилията на хората на Борисов и социалистите не дадоха резултат - двете партии бяха неодобрени от останалите обединения в Народно събрание, от неналичието на болшинство в правната комисия, а един път ги спъна и един единствен глас - този на депутата от Българска социалистическа партия, през днешния ден длъжностен министър на правораздаването - Крум Зарков.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР